Over BBD
Over BBD
Bellen
Bellen
Mail ons
Mail ons

Henriëtte woont op landgoed voormalig textielmagnaat in Oldenzaal: ‘Voel me bevoorrecht dat ik mijn vaders trots mag voortzetten’
Anne Loohuis 2 juli 2022 (Bron: Tubantia)

OLDENZAAL – Wonen op een landgoed dat een en al historie ademt: Henriëtte Reef (51) is de trotse bezitter van de statige villa op landgoed Scholtenhaer-Rhodondendronlaan, waar menig wandelaar zijn hoofd voor omdraait. Begin vorige eeuw behoorde het toe aan textielmagnaat Gelderman, later kwam het in het bezit van haar ouders. Nu woont Henriëtte er met haar gezin.

Het was niet haar intentie om te wonen op de plek waar ze het grootste deel van haar jeugd heeft doorgebracht. Maar het was de wens van haar vader Anton Reef. Een paar weken voor zijn overlijden, op 21 mei 2014, vroeg hij zijn dochter of zij na zijn dood de woning aan de Haerstraat wilde betrekken. „Hij dacht dat ik het wel aan zou kunnen”, vertelt Henriëtte. „Ik wilde het eerst niet, omdat ik het te groot vond. Want ik kreeg daarmee ook de zorg voor het landgoed. Maar mijn vader wilde graag dat het in de familie zou blijven. Hij zei dat ik het naar eigen smaak mocht veranderen en inrichten.”

Henriëtte ging overstag en maakte de belofte aan haar vader waar. Ze woont er nu vijf jaar en tot op de dag van vandaag is ze blij dat ze die keuze gemaakt heeft: „Ik vind het mooi dat ik de trots van mijn vader heb mogen voortzetten en dat doe ik met liefde en energie. Ik voel me echt bevoorrecht dat ik hier mag wonen”, zegt ze met volle overtuiging. Daar ging wel een verbouwing aan vooraf. Een klus waarvoor ze architect Friso Woudstra in de arm nam.

De buitenkant liet ze wit stuken en de dakpannen verving ze door een rieten dak. De indeling bleef hetzelfde, vooral omdat ze het karakter van het huis wilde bewaren. Alleen de loggia op de eerste verdieping verving ze door een balkon. Henriëtte: „Ik vond een oude tekening van het huis. Mijn ouders hadden toen de keus uit een loggia of een balkon. Ze kozen voor een loggia, maar ik vond een balkon veel mooier.”

Henriëtte besloot ook de keuken te vergroten en van hieruit zicht te creëren op de enorme tuin. In haar ouderlijk huis kon je vanuit de keuken niet de tuin inkijken en dat vond ze jammer. Want hoe prachtig het huis ook is, de tuin is een van haar favoriete plekjes. Ze loopt door naar het terras en blijft even staan. „Op dit uitzicht ben ik het meest trots”, zegt de Oldenzaalse. De bekende tuinarchitect en dendroloog Leonard Springer ontwierp de tuin, waar ze nauwelijks iets aan veranderde.

Aan de andere kant van het terras creëerde Henriëtte een knusse zithoek en kwam een jacuzzi. Op warme, zomerse dagen biedt het zwembad verfrissing. Henriëtte loopt weer terug naar de keuken, waar alleen twee authentieke schilderijen in een gouden lijst nog doen denken aan vroegere tijden. In de hal zorgt de grote, staande klok voor die historische touch. Een erfstuk van haar vader, dat deel uit moest blijven maken van het interieur. Verder is vooral veel nieuw. Strak gestuukte muren, nieuwe vloer en een mix van moderne en landelijke meubels.

De oude deuren verving ze door nieuwe exemplaren van staal, die het interieur een stoere look geven. Ze reiken tot aan het plafond, waardoor de ruimte groter lijkt. Om meer warmte te geven aan het interieur combineerde Henriëtte de koele uitstraling van grijs en wit op de muur met natuurlijke materialen van hout, op de vloer en deels aan de wand. In de badkamers en de toiletten zorgt de betonlook voor een moderne en luxe uitstraling.

Inspiratie haalt Henriëtte vooral uit boeken en van Pinterest. Maar wie denkt dat je veel tijd nodig hebt om zo’n grote villa in te richten, heeft het mis. „Ik heb de inrichting in één dag bij elkaar geshopt”, glimlacht Henriëtte. Of ze nog een stylingtip heeft? „Gebruik in de hele woning hetzelfde kleurenpalet en slechts een paar materialen, die je overal terug laat komen. Dat geeft rust. En kussens vind ik heel belangrijk, die liggen overal. Kussens zijn sfeermakers.”

Sfeer is er ook in de sauna. De meest favoriete plek van haar vader. „Vroeger was het een paardenstal. Mijn vader heeft er later een sauna van gemaakt en die heb ik laten zitten. Vanuit de sauna hebben we weer zicht op die prachtige tuin.”

Feiten en cijfers
Bewoners: Henriëtte met haar gezin
Bouwjaar: 1975. Daarvoor stond er een woning van textielfabrikant Gelderman – gebouwd in 1918 – die in opdracht van Anton Reef in zijn geheel werd gesloopt.
Oppervlakte: 720 vierkante meter
Stijl van interieur: landelijk/industrieel

Trotse partners

Onze opdrachtgevers

Forse upgrading poedercoatstraat Trioliet Oldenzaal 4
Nieuwbouw kantoorruimte en bedrijfshallen Hospital Logistics gestart
Bedrijfshuisvesting Orange Pharma B.V.
Interne verbouwing Cambridge HOK
Eurofins I Maser
Ropeblock
Gouden Ambacht 1
Noordendorp Transport 1
Richter Staalservice 1
Europastry 7
Euroma nijkerk 2
Euroma
heutink
CES
Benchmark
Nieuwbouw Beele Engineering 14
Revitalisering Neuteboom Coffeeroasters 7
Nieuwbouw Autoschade Nijland 7
harrie-arendsen
Trioliet
vredestein
Lurvink
Nieuwbouw Lienesch
Trumpf
Uzin Utz Haaksbergen 8
Nieuwbouw Bedrijfshal en kantoren Zeton 37
Bühler B.V. The Netherlands 7
kondor
Teckentrup 12
Nieuw bedrijfspand KAESER Compressoren 7
Othmar
demcon
gemeente-berkelland
Lienesch
ribru 1
fietz
Hoffmann Quality Tools BV 24